Pagerank
Menü


Internet általánosságban

Az Internet mára már egy mindenre kiterjedő információforrássá nőtte ki magát.
Mindenki számára könnyen elérhető, minden információ megtalálható, költségeit tekintve pedig olcsó. Amikor elkezdünk egy bizonyos számunkra szükséges információt keresni a weben, akkor ezt általában egy webkeresőbe való kulcsszó begépelésével kezdjük. A keresett információtól függően, a találatok száma több százezer is lehet akár, hiszen a keresőprogram azt nézi meg, hogy az a szó hány oldalon szerepel, és ezen oldalak listáját adja ki eredményként. A ténylegesen értékes weboldalakat ezek közül talán úgy lenne legjobb kiszűrni, ha lehetőség lenne a weboldalak egyenkénti értékelésére és ezzel sorrendbe állítására. Ez azonban ma még nem igazán lehetséges, illetve annyit tehetünk, hogy az általunk értékesnek talált és ezért mások számára ajánlott oldalra mutató linkethelyezünk el.
A linkek központi szerepet játszanak az internet működésében.
Ha van egy honlapom, és tetszik egy másik, akkor elhelyezek egy arra mutató linket és elvezetem látogatóimat arra a webhelyre, csak mert figyelmükbe ajánlom. Ha valaki hasonló érdeklődésű, mint én, akkor valószínűleg ő is értékesnek fogja találni az ott található tartalmat.
Általánosságban a Google módszereiről

Valószínűsíthető, ha egy weboldalra sok más oldal is hivatkozik, akkor az releváns és mértékadó.
A Google kereső pontosan ezt az elvet használja fel a keresési találatainak sorba rendezésekor, tehát a Google figyelembe veszi a weboldalak értékét, amit a weboldalra mutató hivatkozások száma és minősége határoz meg. Ezt a webkeresőt Page és Brian a Stanford Egyetem két PhD hallgatója hozta létre. Ők hozták létre a PageRank fogalmát, amit úgy definiáltak, hogy egy oldal PageRankje annál magasabb, minél több nagy PageRank érékű weboldal mutat rá.
Tehát a magas PageRank érték eléréséhez vagy sok hivatkozásra vagy kevesebb,de nagy értékű hivatkozásra van szükség, nem egyszerűen a kapcsolatok száma,hanem azok minősége határozza meg a fontosságot.
A PageRank értéke megegyezik azzal is, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy egy véletlenszerűen szörföző megtalálja az adott weboldalt.
Értelemszerűen azokat azoldalakat találja meg a leggyakrabban, amikre hivatkoznak az általa meglátogatott oldalon. Egy oldal nagy PageRank értéke valószínűsíti, hogy sok ember fogja megtalálni, hiszen rámutató link sok helyen található. A magas PageRank értékkel rendelkező oldalon szereplő más oldalakra mutató linkek pedigvalószínűsítik, hogy azok látogatottsága megnő.info@gpr.hu

© 2005-2008 GPR.hu. Minden jog fenntartva.
Optimális képfelbontás 1024x768. Ajánlott böngésző : Firefox 1+ .
Webtárhely - Bluecast Kft.


Google PageRank